Яйця відіграють особливу роль в раціоні собаки, оскільки в них міститься велика кількість поживних речовин. Так, курячі яйця містять максимальну кількість таких важливих незамінних амінокислот як триптофан (0,2%), лізин (0,9%) і метіонін (0,5%). Крім того, в даному продукті міститься 13% білка, що досить багато. Варто відзначити, що цуценятам краще давати перепелині яйця 2-3 рази в тиждень, додаючи їх у молочне годування. І дорослим особинам, і цуценятам потрібно і можна давати і білок, і жовток, не розділяючи 1-2 рази на 7-10 днів.
Зауважте, на відміну від більшості білкових продуктів, яйця швидко засвоюються організмом. Краще всього готувати цей продукт некруто. Багато ветеринари рекомендують давати собакам сирі яйця, оскільки в них у великій кількості міститься важливий фермент - антитриптаза, який знижує активність трипсину. Трипсин у великій кількості знаходиться в шлунковому соку і може стати причиною виразки. Саме тому сирі яйця часто використовують для лікування виразкової хвороби шлунка. Крім того, такий продукт допомагає знизити всмоктування отрут. Але, на жаль, під час термічної обробки, даний фермент руйнується.
Ліпіди містяться у великій кількості в жовтку. Крім того, в ньому знаходяться холестерин, жирні кислоти та фосфоліпіди, головним з яких є лецитин. Дивовижне поєднання такої великої кількості корисних речовин в одному продукті робить його незамінним для лікування різних хвороб. Так, лецитин і холестерин допомагають при атеросклерозі, тому їх потрібно включати в раціон старих собак, а поєднання амінокислот і лецитину відмінно впливає на шерсть тварини. Сам жовток відрізняється легким жовчогінну властивість, що істотно поліпшує процес травлення.
Крім того, яйця містять ергокальциферол, ретинол, вітамін Д, піридоксин і багато корисних мікро - і макроелементів.
Але непотрібно забувати, що яйця водоплавних птахів можуть бути заражені мікробами, тому краще все ж піддати їх теплової обробки, щоб уникнути зараження тварини.
Субпродукти також є важливою частиною раціону собак. Найбільш корисними є печінка, серце і рубець. Печінка містить в собі величезну кількість вітамінів Д і А. Все субпродукти потрібно обов'язково проварювати і давати не більше 1-2 разів на тиждень. Зауважте, обсяг субпродуктів повинен бути в 1,5 рази більше, ніж м'яса. Якщо якість рубця хороше і не викликає сумнівів, його можна давати в сирому вигляді. Очищений рубець – це досить легкий субпродукт, але, тим не менш, далеко не всі собаки добре переносять цей м'ясний компонент, тому в разі непереносимості даного інгредієнта (проявляється блювотою і діареєю) його слід негайно прибрати з раціону вихованця.
Такі субпродукти, як горло і легені відрізняються низькою калорійністю і служать скоріше як харчова іграшка, тому давати їх варто тільки собак великих порід. Варто відзначити, що якщо ви даєте собаці печінку і вітамінні добавки, які містять жиророзчинні вітаміни Д і А, це може призвести до гипервітаминозу.
Легке і печінка не рекомендується давати вихованцям схильним до розладів травлення, оскільки не всі собаки добре переносять сиру печінку, а обробляти її термічно немає ніякого сенсу. За кулінарними та смаковими якостями субпродукти діляться на дві великі групи:
- печінка, мізки, нирки, язик, серце, вим'я великої рогатої худоби, діафрагма, обрізь з мов і м'яса;
- рубець, суглоби, гортань, хрящі, сухожилля, хвіст, сичуг, селезінка, легені, вуха, трахея, губи, книжка, насінники.
За структурою тканини субпродукти поділяються на:
- м'ясо-кісткові (голови і хвости великої рогатої худоби);
- м'якотні (нирки, вим'я, мозок, легені, печінка);
- шерстяні (вуха, суглоби, баранячі голови, губи);
- слизові (рубець, книжка, сичуг).
Тепер розглянемо всі ці субпродукти окремо.
Нирки. Даний субпродукт володіє досить високою харчовою цінністю, а його поживні властивості близькі до м'яса. Їх слід обов'язково відмочити перед готуванням протягом півгодини.
Печінка. Цей продукт відноситься до дієтичних і в сирому вигляді має проносну властивість, а вареному, навпаки, скріплює. Печінка - незамінне джерело вітамінів, білків і мінералів. Кінологи і ветеринари радять давати печінка годуючим і вагітним собакам. Крім того, вона повинна обов'язково бути присутнім у раціоні цуценят. Але не варто давати її твариною більше 2 разів на тиждень, оскільки надлишок може стати причиною різних захворювань.
Легені. Вони містять багато сполучної тканини, тому досить погано перетравлюються. Легкі обов'язково потрібно поєднувати з іншими субпродуктами.
Серце. За поживністю серце близько до м'яса, але містить набагато більше білка. Наявність величезної кількості вітамінів робить позитивний вплив на розвиток собаки.
Трахея. Цей субпродукт має низьку поживну цінність. Єдина цінність у трахеї – сполучні тканини і хрящі.
Калтык. Біологічна цінність даного субпродукту безпосередньо залежить від ступеня м'ясної обрізі. Присутність паращитовидної і щитовидної залози неприпустимо! Якщо годувати чотириногого друга калтиком і даними залозами у нього невдовзі порушиться статева функція. Перед тим як використовувати цей продукт його потрібно розрізати і ретельно промити зсередини.
Хвіст. Під м'ясокосним хвостом увазі ділянка між 5 і 6 хребцем. Він містить багато сполучної тканини і кісток.
Вим'я. Цей елемент містить велику кількість молока, жиру і кров'яної плазми, а також сполучної тканини.
Вуха і губи. Дані субпродукти практично не містять білка. У них є м'язи, хрящова тканина і шкіра. Особливу цінність представляють кальцій і фосфор, які містяться у вухах і губах.
Діафрагма. Енергетична цінність цього продукту дуже низька, але він містить колаген і еластин.
Мізки. Поживна цінність мізків залежить від кількості ненасичених жирних кислот. Крім того, цей субпродукт містить вітаміни, холін і фосфор.
Мову. Досить поживний продукт, який містить вітаміни і амінокислоти. За своїм хімічним складом мову схожий з селезінкою.
Рубець. Його цілком можна використовувати в якості основного корму. Кількість жиру в рубці варіюється і може становити від 8 до 10%.
Книжка. Даний субпродукт не такий поживний, як рубець, тому в якості повноцінної заміни м'яса не використовується.
Селезінка. По живильній цінності селезінка нагадує печінку. З-за контакту з кров'ю цей орган відносять до швидкопсувних продуктів. Варто приділити особливу увагу зовнішньому вигляду селезінки. Якщо
вона темно-червоного кольору з легким зеленим відтінком, тоді її потрібно обов'язково проварити. Зауважте, надлишок селезінки в раціоні може привести до розладу травлення.
Кров. Цей продукт є основним джерелом білка, при цьому вона практично не містить жир. Кров'яне борошно варто використовувати в раціоні дорослих собак, але не більше 50 грам в день.
Свинячі голови. Цей продукт відрізняється високим вмістом жиру, тому згодовувати його треба у вареному вигляді і бажано з рибою, інакше у тварини може початися розлад ШКТ.