Якщо ви вирішили завести тварину і плануєте годувати його натуральними продуктами, вам варто ознайомитися зі списком основних інгредієнтів натурального харчування собак.
- Яловичина: м'язове м'ясо, кістки, м'ясо, нирки, серце, книжка, тельбух, горловина, печінка, голова і всі м'які кістки.
- Баранина: тварина цілком.
- Курятина: шийки, ціла птах, печінка, спинки, серця. Курку можна і потрібно давати в сирому вигляді.
- Риба: цілком і сира.
- Внутрішні органи: не більше 1-2 разів на тиждень. Печінка потрібно давати по 200-300 грам для вихованця вагою 30 кг
- Тельбух: максимум пару разів в тиждень.
- Свинина: давати собакам не рекомендується, оскільки містить небезпечний вірус Ауэски.
- Овочі: морква, салат, цукіні, кульбаба, капуста. Сиру картоплю, цибулю і авокадо тваринам краще не давати.
- Трави: корисними для собак є такі трави, як люцерна, кріп, кульбаба, петрушка, кропива, а також борошно з морських водоростей.
- Фрукти: банани, яблука, актинідії, апельсини, якщо собака їх їсть.
- Рідкі жири: оливкова олія, риб'ячий жир, лляне масло і т. д.
Докладний співвідношення і кількість тих чи інших продуктів можна знайти в книгах по утриманню собак, хоча основні принципи ми опишемо нижче.
Багатьох власників цікавить питання: чи можна змішувати промисловий консервний і сухий корм? Однозначної відповіді на це питання ви не отримаєте. Ряд ветеринарів і спеціалістів вважає, що не тільки можна, але і потрібно. Вважається оптимальним співвідношення: 80% сухого корму і 20% консервованого.
Якщо ви вирішили годувати собаку сухим кормом, прислухайтеся до наших нехитрим, але корисним правилами їх купівлі:
- купуйте вагові, а фасовані корму;
- уважно огляньте упаковку і перевірте термін придатності;
- стежте, щоб упаковка була цілісною і неушкодженою.
Якщо ви вирішили годувати вихованця домашнім натуральним кормом, або як його ще часто називають «натуралкою», вам варто ознайомитися з наступною інформацією. Собаці можна давати сире або відварне м'ясо (конина, яловичина, птах без кісток, кролик); варену морську рибу (2 рази в тиждень); субпродукти у вареному вигляді (рубець, серце, обріз, іноді печінка); кисломолочні продукти (молоко можна давати тільки маленьким цуценятам до трьох місяців) – ряжанка, сир, кисле молоко, йогурт, сир і сироватка; овочі, бажано відварні (моркву можна давати сиру, дрібно натертої з невеликою кількістю рослинного масла); каші або залиті окропом пластівці (вівсяні, рисові, гречані), ціле яйце варене або ж сирий білок (2-3 рази на тиждень).
Неважливо, чи велика у вас собака або ж маленька. У будь-якому випадку вона яскравий представник вовчих, тому основу її раціону має становити саме білкова їжа (не менше 1/3 від загального раціону у великих порід собак і не менше 50% - у карликових). Деякі кінологи і лікарі вважають, що близько 2/3 раціону тварини повинні складати білкові інгредієнти, а при великій кількості інших компонентів (особливо круп) помітно підвищується ризик алергічних реакцій і ожиріння. Слід врахувати, що молодому швидкорослому організму потрібно більше м'яса, ніж малорухомої старої собаці. Раціон цуценя повинен складатися на 2/3 з м'яса, а в раціоні дорослої особини білкова їжа повинна займати 1/3 від загального обсягу їжі. До продуктів, багатих на білок відносять: сир, субпродукти, м'ясо, рибу, кефір, птицю, яйця і молоко. Деякі досвідчені собаківники і ветеринари рекомендують давати ці продукти виключно в сирому вигляді.
Чи можна давати собака сире м'ясо? Звичайно, сире м'ясо містить набагато більше корисних речовин, ніж після термічної обробки, але існує й альтернативна думка. Сирі продукти: птиця, м'ясо, риба і субпродукти можуть містити велику кількість гельмінтів або їх личинок, які можуть завдати непоправної шкоди організму тварини. Слід відзначити, що м'ясо – благодатне середовище для активного розмноження паразитів і шкідливих мікроорганізмів. Звичайно, якщо купувати м'ясо і субпродукти в магазинах зі строгим санітарно-гігієнічним контролем, а також регулярне використання спеціальних комплексних антигельмінтних препаратів зводить ймовірність зараження до нуля. Але все ж рекомендуємо м'ясо і субпродукти проварювати хоча б невелику кількість часу (5-15 хвилин). Що стосується риби, то краще не давати її чотириногого друга в сирому вигляді, особливо якщо риба має великі кістки.