Консерванти та добавки
Для продовження терміну придатності, поліпшення смаку і зовнішнього вигляду промислових кормів в них додають величезну кількість хімічних речовин. Варто відзначити, що добавки не несуть ніякої живильної цінності. Вони складаються з емульгаторів, які перешкоджають поділу жиру і рідини, антиокислювачів, що запобігають згіркнення жиру, а також ароматизаторів і ненатуральних барвників, роблять корми більш апетитними для вихованців і більш привабливими для їх господарів.
Хімічні інгредієнти додають у продукти харчування вже не одне тисячоліття. Перші випадки застосування прянощів для поліпшення смакових якостей страв датовані ще 18 століттям. Сьогодні речовини для визрівання і натуральні консерванти використовують повсюдно. За останні 40 років кількість харчових добавок різко зросла.
Всі промислові корми мають потребу в консервантах, щоб надовго залишатися свіжими і привабливими для домашніх тварин. Варто відзначити, що при консервуванні продуктів потрібна менша кількість хімічних добавок, тому в цьому плані вологі банкові корми корисніше сухих. Але, більшою чи меншою мірою присутні консерванти у всіх випускаються кормах для тварин. Одні речовини додаються в компоненти або сировину постачальниками, інші – їх виробниками. Так як виробникам потрібно забезпечувати тривалу схоронність кормів у пачці, щоб ті залишалися корисними і їстівними після перевезення і тривалого зберігання на складах, жири, які використовуються у кормах, охороняються за допомогою «натуральних або синтетичних консервантів. Найпопулярнішими синтетичними консервантами є бутильований гідрокситолуол (BTA), бутильований гідроксіанізол (BHA) пропіленгліколь, етоксихін і пропілгаллат. Існує мало інформації про безпеки, токсичності, взаємодіях, а також наслідки регулярного вживання цих речовин у складі кормів, які щодня отримують вихованці.
Використання таких потенційно канцерогенних елементів як BTA, BHA і етоксихін допускається, але в малих кількостях. На даний момент не проводилися дослідження, які довели б шкоду даних речовин, але цілком можливо, що тривале накопичення цих агентів в організмі тварини через деякий час виявляється згубним. Так інформацію про безпеку етоксихіна недавно ставили під сумнів. У 1996 році був проведений ряд додаткових досліджень, щоб з'ясувати наскільки це речовина безпечна для людей і тварин. Незважаючи на те, що дослідницька компанія Monsanto не виявила явну токсичності даного продукту, в липні 1997 року Центр ветеринарної медицини при Управлінні по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США зажадав, щоб всі виробники добровільно зменшили максимально допустима кількість этоксихина у своїй продукції наполовину.
Багато прихильники домашнього харчування тварин, а також деякі ветеринари вважають, що дана речовина є причиною серйозних шкірних проблем і безпліддя у собак, інші ж, навпаки, стверджують, що для промислових кормів це самий ефективний, безпечний і стабільний консервант. На даний момент этоксихин схвалений до застосування в харчових продуктах, які призначені для людини, як ефективного консерванту для таких популярних прянощів, як порошок червоного перцю і червоний стручковий перець. Допустима кількість цієї речовини у продуктах харчування для людей становить 100 частин на мільйон. Однак погодьтеся, складно уявити, щоб щодня люди вживали в їжу стільки ж порошку червоного перцю, скільки їдять сухого корму собаки. Варто зазначити, що вплив этоксихина на кішок до сьогоднішнього дня не вивчалося.
Ряд заводчиків відреагували на занепокоєння споживачів і тепер використовують у своїй продукції такі «натуральні консерванти», як вітамін Е (змішані токоферол), вітамін С (аскорбат), олії гвоздики, розмарину і інших прянощів, які захищають жири від згіркнення. Всі інші інгредієнти, крім жирів, продовжують консервуватися старими методами. Так, велика частина рибного борошна і багато готові вітамінно-мінеральні суміші містять величезну кількість хімічних консервантів. В результаті собака отримує корм, який містить консерванти декількох видів. Згідно з законодавством більшості країн, ці речовини обов'язково повинні вказуватися на етикетці упаковки, однак виробники кормів для котів і собак стали дотримуватися цього правила відносно недавно.
Які ж добавки найчастіше входять у промислові корми для собак? Нижче наведено перелік найбільш популярних речовин.
- Добавки проти спікання.
- Антиокислювачі.
- Антимікробні добавки.
- Барвники.
- Сушильні агенти.
- Емульгатори.
- Отверджувачі.
- Ущільнювачі.
- Ароматизатори.
- Підсилювачі смаку.
- Допоміжні речовини композиції.
- Агенти для обробки борошна.
- Вологозйомники,
- Жирні масляні речовини.
- Розпушувачі.
- Непоживні підсолоджувачі.
- Відновники і окислювачі.
- Поживні підсолоджувачі.
- Засоби для контролю рівня pH.
- Речовини для поліпшення консистенції.
- Комплексоутворюючі сполуки.
- Допоміжні елементи переробки.
- Розріджувачі та розчинники.
- Поверхнево-активні речовини.
- Засоби для обробки поверхні.
- Загусники і стабілізатори.
- Синергісти.
Багато фахівців вважають, що між деякими з популярних хімічних консервантів відбуваються особливо небезпечні взаємодії. Але оскільки натуральні консерванти не можуть забезпечити такий же тривалий термін зберігання в упаковці, як синтетичні, їх використовують дуже рідко.
Виробничий процес виготовлення кормів для собак
Багатьох цікавить питання, як же виготовляють корми для їх вихованців. Насамперед, варто зазначити, що для того, щоб промисловий корм відповідав вимогам, що пред'являються до «збалансованою і повнораціонних» продукції, додаткових випробувань щодо практичного годівлі їм вихованців проводити не потрібно. Але більшість заводчиків в процесі розробки нових видів кормів перевіряють, наскільки ж вони «апетитні» для тварин. Так, одній групі тварин дають новий корм, в іншій - старий. Загальний обсяг з'їденого корму і використовується в якості мірила апетитності їжі. Великі компанії, які бережуть свою репутацію, досі проводять практичні випробування, які дозволяють набагато об'єктивніше визначити поживну цінність нового продукту. Для цього вони користуються послугами спеціальних лабораторій або містять власні великі групи кішок і собак.
Переважна більшість сухих кормів роблять за допомогою спеціальної машини, яка називається екструдер або розширювач. Спочатку сировина змішується (автоматично або вручну) згідно із спеціальним рецептом, розробленим ветеринарами і дієтологами. Потім суміш надходить в екструдер, де в неї додається гаряча вода або пар. Після цього суміш піддають впливу тиску, пари і високої температури. По мірі того як напівфабрикат видавлюється через головки, які визначають форму кінцевого продукту, він збільшується в об'ємі. Потім корм сушать і додають діджестиви, розтоплений жир або інші компоненти, які роблять його більш апетитним. Хоча в процесі варіння мікроорганізми і бактерії знищуються, кінцевий продукт все ж може втратити свою стерильність при покритті жиром, сушіння та пакуванні. Варто відзначити, що деякі корми печуться при великій температурі, а не видавлюються, тому в результаті виходять щільні, хрусткі шматочки, які здаються апетитними без додавання підсилювачів смаку і жиру. Вихованцям потрібно на 25% менше такого печеного корму, ніж екструдованого.
Компоненти для сухих, вологих і напіввологих кормів досить схожі, але співвідношення жирів, протеїнів і волокон в них може відрізнятися. Банку звичайного котячого корму, виходячи з інформації на етикетці, містить 45-50% пташиних або м'ясних субпродуктів. Основна відмінність між кормами різних типів складається у кількості води. Неможливо порівнювати безпосередньо етикетки кормів різних видів без перерахунку інгредієнтів в суху масу. І сухі і вологі корми складаються з подрібнених компонентів, змішаних з величезною кількістю добавок. Так, якщо необхідні товсті шматки, спеціальний апарат їх сформує такими. Потім вони варяться і консервуються. Потім вже запаяні банки ставлять в контейнер, який нагадує скороварку, де відбувається процес їх стерилізації. Деякі заводчики варять корм безпосередньо в банках.
Існує ряд вимог до етикеток на упаковках промислових кормів для тварин. Ці вимоги щороку оновлюються. Так, не можна використовувати слово all («повністю» або «100%», якщо продукт складається з більш ніж одного компонента, не рахуючи консервантів і води в кількості, необхідній для технологічного процесу. На продукцію, що містить кілька інгредієнтів, поширюються Правила AAFCO PF3. Знамените правило «95%» використовується тільки в тому випадку, якщо компоненти, отримані з домашньої птиці, тварин або риби складають не менше 95% від загальної ваги корму (або ж 70% без урахування рідини).
Так як м'ясні корми, що складаються з одного м'яса, як правило, не збалансовані, протягом багатьох років вони не користувалися популярністю у власників кішок і собак. Тим не менш, останнім часом інтерес до високоякісних м'ясних консервів з вмістом 95% і навіть 100% м'яса помітно зріс. Тому багато компаній стали займатися випуском такої продукції і рекомендують використовувати її як доповнення до раціону вихованців.
Для кормів з написом dinner («обідній») діє «Правило 25%», згідно з яким компонент або кілька інгредієнтів повинні становити не менше 25% від ваги продукції без урахування рідини, і не менш 10% від загальної ваги корму (з урахуванням води). На етикетці таких кормів повинні бути спеціальні ідентифікатори, які показують, що до складу продукції входять і інші компоненти. Це можуть бути такі слова, як platter («страва»), recipe («рецепт»), entrée («головна страва»), formula («композиція»). Варто відзначити, що включати в назву корми комбінацію слів-похідних компонентів дозволяється тільки за умови, що вага кожного складового - не менше 3% від ваги продукції без урахування рідини, причому назви компонентів необхідно вказувати в порядку зменшення їх питомої ваги.
Наявність слова with («з») можна застосовувати до компонентів, вказуються на етикетці, якщо вага кожного інгредієнта становить більше 3% від маси корму без урахування рідини.
Слово flavor («смак») передбачає, що в даний корм входять інгредієнти, що надають йому особливий присмак». Так, сухий корм «зі смаком яловичини» насправді може містити тільки невелика кількість витяжки з яловичої тканини, але ніякого м'яса ви в ньому не знайдете.