Емульгатори або харчові добавки з номерами від Е200 до Е299 - це група консервантів, що використовуються у харчовій промисловості. Вони всі не заборонені в Україні, але є норми утримання, які регламентуються нормативно-правовими актами, уаказанными нижче.
Потрібно зауважити, що вплив на здоров'я консервантів вивчено не досить добре, але в межах добового споживання 0,7 мг/кг ваги, вони не надають помітного негативного впливу на організм. Хоча, це зовсім не означає, що вони мають якийсь позитивний вплив.
Основні характеристики консервантів з номерами від E221 до Е228.
- E221 - сульфіт натрію, помірно токсична сполука, що використовується в проявителях фотографій, в кольоровій металургії, виробництві добрив і як консервант. Пі перевищенні добової дози 0,7 мг/кг може стати причиною астми, алергії і ниркової недостатності.
- Е222 - гідросульфіт натрію, використовується в легкій та хімічній промисловостях. У виноробстві використовується для збереження смаку, також їм обробляються овочі, щоб уникнути їх потемніння. У великих дозах викликає алергію і захворювання ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
- Е223 - пиросульфат натрію, що використовується у хімічній промисловості, фармацевтиці та сільському господарстві. У продуктах харчування виконує роль консерванту, розпушувача і антиоксиданту. Використовується у виробництві соків, пива, вин. Може викликати алергію при перевищенні максимальної дози 0,7 мг на 1 кг маси тіла.
- Е224 - дисульфат калію, використовується для фарбування тканин, фотографії, а також в якості харчової добавки в пивоварінні і виноробстві для зупинки бродіння і збереження смаку і кольору.
- Е225 - сульфат калію, використовується тільки в якості консерванту в пиваварении, виноробстві, в сухофруктах і соках. Руйнує Вітаміни B1 і B12. При перевищенні норми, може стати причиною нападу астми, викликає порушення ШКТ.
- Е226 - сульфіт кальцію, використовується як консервант в кондитерці, пивоварінні та виноробстві. Запобігає потемнінню овочів. При перевищенні добової норми 0,7 мг / кг може викликати астму, алергію і збої в роботі нирок.
- Е227 - гідросульфіт кальцію, використовується у виробництві паперу і в якості консерванту виробів з картоплі, в соках та виноробстві. При перевищенні добової дози 0,7 мг/кг, викликає порушення роботи печінки, нирок, легенів, ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
- Е228 - гідросульфіт калію, використовується в якості консерванту для овочів, безпечний в кількостях до 0,7 мг/кг. Перевищення дози може привести до порушень роботи внутрішніх органів. Руйнує вітамін B1/
Список дозволених харчових добавок в Україні: ПКМУ №12 від 4.01.1999
Норми харчових добавок в Україні: Наказ Моз України № 222 від 23.07.1996