Багатьох власників турбують питання харчування чотириногих друзів. Про те, чим і як правильно годувати собак, написано досить багато книг і брошур, але до цих пір багато допускають непоправні помилки, які призводять до ряду захворювань і навіть летального результату. Багато ветеринари та кінологи рекомендують годувати собак промисловими кормами, мовляв, вони оптимально збалансовані і враховують всі потреби собак. Інші фахівці, навпаки, вважають, що готова їжа, будь вона консервованої, сухий або замороженої, не може бути оптимальною для здоров'я тварини. Абсолютно всі – і люди, і звірі потребують свіжої, різноманітної їжі щодня. Деякі вважають нормальним годувати вихованців комерційними кормами. Але поміркуйте самі, чи може раціон, що складається з дешевих харчових продуктів, які зазнали неодноразової термічній обробці, зберігається місяцями в синтетичних пакетах або залізних банках, повноцінно конкурувати з натуральною їжею, багатою величезною кількістю вітамінів і корисних речовин в своєму природному вигляді? Ніколи.
Кожна розсудлива людина розуміє, що готові комерційні корми не містять ряд компонентів, які власники розраховують в них знайти необхідну кількість жирів, мінералів, білків і вітамінів). Крім того, готові промислові корми містять інгредієнти, яких у них бути не повинно. Це харчові відходи, відходи з боєнь, важкі метали, неїстівні наповнювачі, цукор, гербіциди, штучні барвники, лікарські препарати, пестициди, консерванти і синтетичні смакові добавки.
Коли власник годує свого вихованця купленої продукцією, він створює для нього нову проблему. Так, присутні в промислових кормах шлаки і токсини, насправді, тільки збільшують потребу організму тварини в поживних високоякісних речовин, жирних кислотах, мінералах і вітамінах, які необхідні для боротьби з токсичним ураженням. Якщо ж їх буде недостатньо (як це буває зазвичай), собаку чекають проблеми зі здоров'ям.
Чого ж немає готових промислових кормах?
Багато виробників сухих кормів для собак роблять величезні зусилля, щоб виробляти конкурентоспроможний продукт, який користувався б попитом, з дешевої сировини. Так, використовуючи комп'ютерний аналіз, заводчики підбирають інгредієнти, які необхідні для того, щоб їхня продукція відповідала або навіть перевищувала мінімальні вимоги до стандартів харчування кішок і собак.
Крім переліку компонентів, який включає в себе такі поняття, як "продукти тваринного походження" та "м'ясопродукти", на етикетках кормів можна знайти інформацію про хімічний склад корму. Це то кількість жирів, білків і вуглеводів, що міститься в конкретному кормі, а також його вологість. На основі даної інформації покупці порівнюють різні корми між собою. Крім того, саме ці етикетки переконують власників собак в тому, що дані корми відповідають мінімальним стандартам харчування їх вихованців.
Наприклад, ви хочете вибрати для вашого активного чотириногого товариша корм з високим вмістом протеїну. Все, що вам необхідно зробити, це порівняти упаковки різних кормів різних виробників і вибрати той, де вказано найбільший відсоток білка, правильно? На жаль, немає. Існують, принаймні через дві причини, які роблять просте порівняння етикеток складним. По-перше, не всі протеїни однакові. Деякі види білка засвоюються собаками краще, інші - гірше, а треті і зовсім не можуть бути засвоєними хижаками. По-друге, ви не зможете порівняти "відсоток сирого білка" різних кормів без урахування їх вологості. Особливо це актуально, коли необхідно порівняти баночний і сухий корм з вмістом протеїнів.
Етикетки промислових кормів можуть бути оманливими
Для того щоб правильно оцінити вміст протеїну (самого важливого поживного речовини для собак) у комерційному кормі, необхідно знати два важливих терміна.
1. Біологічна цінність білка (а точніше, індекс азотного балансу - nitrogen balance index). Цей показник залежить від унікальної для кожного харчового продукту композиції амінокислот - своєрідних "цеглинок", з яких організм будує власні тканини. Всі амінокислоти поділяються на замінні і незамінні. Для людини незамінними прийнято вважати 9 з 20 амінокислот, а для собак - 11. Якщо ж у білці є всі незамінні амінокислоти в необхідних співвідношеннях, то біологічна цінність такого білка дорівнює 100%. Протеїни, які мають недостатній вміст тієї чи іншої незамінної амінокислоти, відрізняються більш низькою біологічною цінністю. Виходить, що біологічна цінність білка, в якому немає хоча б однієї незамінної амінокислоти, дорівнює нулю. Якщо ж порівнювати біологічну цінність білків в різних продуктах харчування, то яйця мають найвищий показник -100%, риба – 92% , молоко і яловичина – 78%, рис – 75%, соя – 68%, дріжджі – 63%, пшенична клейковина - 40%. Якщо протеїн має низьку біологічну цінність, це означає, що його повинно бути дуже багато, щоб повністю забезпечувати організм необхідною амінокислотою. При цьому всі інші амінокислоти будуть надходити в організм тварини в кількостях, які перевищують потреби. Таким чином, виникає перевантаження окремих циклів метаболізму. Зайві амінокислоти піддаються дезамініруванню в печінці і трансформуються в жир або глікоген. Для нормального синтезу протеїнів всі незамінні амінокислоти повинні надходити одночасно. Так, недолік хоча б однієї незамінної амінокислоти в харчовому раціоні істотно уповільнює обмін білків і може стати причиною порушення протеїнового обміну.
2. Засвоюваність білка. Даний параметр вказує на те, до якої міри шлунково-кишковий тракт (ШКТ) собаки може засвоїти той чи інший вид білка. Навіть якщо протеїн містить абсолютно всі незамінні амінокислоти, але при цьому конкретний організм не може розщепити і повністю засвоїти, цінність такого білка також буде дорівнює нулю. Наприклад, з одного джерела організм тварини може засвоїти до 70% протеїну, з іншого - 90%, а з третього - лише 10%. Більш того, деякі види білка практично не засвоюються, тобто ШКТ тварини не може їх розщепити. Прикладом джерела таких білків є шерсть звірів і волосся людей.
Варто зазначити, що тривалий вплив високих температур, яке використовують для стерилізації більшості комерційних кормів, руйнує більшість білків, навіть тих, які мали спочатку високу біологічну цінність. Це відбувається від того, що під впливом високих температур частина протеїнів вступає у взаємодію з цукрами і утворює при цьому комплекси, проти яких ферменти тварин виявляються безсилими. Таким чином, вони лишаються незруйнованими, а отже, і незасвоєними.
Виробники повинні вказувати на упаковках своєї продукції процентний вміст сирого білка, а не той відсоток, який може бути засвоєний собакою. Використання такого хитрування дає можливість виробникам використовувати у виробництві своєї продукції дешеві джерела протеїну, які погано засвоюються тваринами, причому власники про це можуть навіть не підозрювати, оскільки на етикетці написано 30% сирого білка! Багато господарі не знають, що насправді стоїть за словами "м'ясо і субпродукти" (by-products) на упаковках більшості готових промислових кормів для котів і собак. Найчастіше виробники котячих і собачих кормів, коли говорять про використання м'яса та субпродуктів, мають на увазі сполучні тканини, подрібнені пір'я птахів, шкіру, шерсть великої рогатої худоби, а іноді навіть послід курей та іншої домашньої птиці. Такі «субпродукти» мають досить високий вміст сирого білка, який має дуже низьку біологічну цінність для собак і залишається здебільшого незасвоєним. Яскравий доказ цьому - велика кількість з'їденого корму і при цьому невелика кількість сформованого калу.