Багато ветеринари та кінологи не перестають нарікати, що з кожним роком здоров'я домашніх вихованців погіршується. Сьогодні молода собака з захворюваннями, які раніше зустрічалися тільки у літніх – не рідкість. Молоді ветеринари, які не можуть поглянути на ситуацію в перспективі часу, вважають, що такі дегенеративні зміни в молодих вихованців "нормальні". Просто вони не усвідомлюють, що ще пару десятків років тому подібна ситуація була нонсенсом.
Всі ветеринари та кінологи зійшлися на думці, що крім компонентів промислового корми низької якості, важливу роль у погіршенні здоров'я тварин відіграють різні хімічні добавки. Досить одного погляду на етикетку будь-якого консервного корму для собаки. Одним з численних інгредієнтів в ньому буде кукурудзяний сироп. Що робить цей відомий підсолоджувач в баночному м'ясному кормі? Він відповідає за необхідну кількість вологи. FDA дозволяє застосовувати кукурудзяний сироп в його гідрованій формі у вигляді зволожувача і пластифікатора. Він надає продукту еластичність і вологість. Варто відзначити, що багато дієтологів і вчені намагалися розробити подібний продукт для застосування в харчовій промисловості для людини, але були змушені визнати, що, незважаючи на те, що люди люблять солодке, баночна їжа для собак настільки солодка, що людина не зможе таке є.
Витягнутий з кукурудзяного крохмалю хімічним способом сироп має ту ж енергетичну цінність, переваги і недоліки, що і цукор, а також викликає ті ж проблеми у надниркових і підшлункової залозі, які можуть призвести до цукрового діабету. Крім того, кукурудзяний сироп не засвоюється тваринами. Кукурудзяний сироп не містить білків, вітамінів, жирів і мінералів. Це речовина надмірно стимулює вироблення організмом тваринного інсуліну, а також підвищує кислотність у шлунку, провокуючи, таким чином, вироблення шлункового соку дуже високої кислотності. Все це, в свою чергу, перешкоджає повноцінному всмоктуванню кальцію, білків та інших мінералів, які присутні у продуктах харчування. І, нарешті, кукурудзяний сироп пригнічує зростання корисних бактерій і мікроорганізмів в ШКТ, що призводить до дисбактеріозу.
Крім того, в промислових кормах для вихованців присутні наступні небажані компоненти:
- Сорбат калію (Potassium sorbate) - досить популярний консервант, який за хімічним складом схожий на жир.
- Пропілен гліколь (Propylene glycol) – цей інгредієнт відомий тим, що викликає різноманітні захворювання у собак. Його використовують для підтримання структури того чи іншого продукту, а також для досягнення необхідного рівня вологості. При цьому він пригнічує ріст корисної мікрофлори в шлунково-кишковому тракті тварин.
- Амонізований гліциризин (Ammoniated glycyrrhizin) – популярний підсолоджувач. Багато дієтологів вважають це речовина потенційним наркотиком, який потрібно ретельно вивчати.
- Пропилгаллат (Propyl gallate) – часто виробники додають це речовина для того, щоб зупинити процес псування продукту, але є небеспочвенные підозри, що він викликає серйозне ураження печінки.
- Бутилированный гидрокситолуол (Butylated hydroxytoluene - BHT) - цей консервант досі практично не вивчений. Деякі дієтологи вважають, що він порушує обмін речовин, призводить до хвороб печінки, підвищує рівень холестерину в сироватці крові і впливає на народження аномалій.
- Сахароза (Sucrose) – це самий звичайний цукор.
- Нітрит натрію (Sodium nitrite) – цей інгредієнт широко використовується як червоний барвник і консервант. При використанні нітрит натрію в їжі виробляє потужні канцерогени.
- Этоксиквин (Ethoxyquin) – це речовина спочатку було розроблено для виготовлення гуми. Зараз його використовують як консервант. У ветеринарів і дієтологів є сильні підозри, що даний компонент викликає серйозні проблеми зі здоров'ям у вихованців.
Варто відзначити, що існує ще один клас шкідливих штучних добавок, які, як правило, навіть не розшифровуються і не вимагає того, щоб їх вказували на етикетках упаковок з кормами для кішок і собак. Це штучні харчові барвники, які допущені до виробництва без тривалих і серйозних досліджень:
- Синій №2 (Blue No. 2) (за результатами останніх досліджень суттєво підвищує сприйнятливість вихованців до фатальних вірусів)
- Жовтий № 5 (Yellow No. 5)
- Жовтий № 6 (Yellow No. 6)
- Червоний № 3 (Red No.3)
- Червоний № 40 (Red No. 40) (можливий канцероген)
- Синій № 1 (Blue No. 1)
Всі ці речовини були заборонені до застосування в процесі виробництва їжі для людей ще в середині 1970-х років. Серед них був відомий барвник Червоний № 2» (Red No. 2), який, як з'ясувалося набагато пізніше, сприяє родовим дефектів і розвитку ракових клітин, а також «Фіолетовий № 1» (Violet No. 1) – небезпечний канцероген, що викликає серйозні проблеми шкіри.
Власники собак часто влаштовують протести проти штучних барвників у продуктах харчування для домашніх тварин, але досі ці потенційно небезпечні речовини активно використовуються практично всіма компаніями-виробниками. Щоб конкурувати один з одним на ринку кормів, компанії додають всілякі харчові барвники, щоб зробити свою продукцію більш привабливою, апетитною і нагадує за зовнішнім виглядом і ароматом натуральні продукти - наприклад, червоне сире м'ясо. Є ряд компаній, які продають свою продукцію в її природному вигляді, без застосування барвників – всі ці корми мають різні відтінки сіро-коричневого кольору. Звичайно, такі корми виглядають не такими привабливими для багатьох покупців. Але варто задуматися – собаки і кішки не розрізняють кольорів і відтінків, а люди - так. Так для кого оздоблюють свої корми барвниками виробники? Зрозуміло, для власників, адже саме вони купують корми для своїх вихованців.
Ще один великий клас шкідливих харчових добавок - це хімічні ароматизатори. Вони вважаються "безпечними" і дозволені до використання у виробництві комерційних кормів без серйозного вивчення їх впливу на здоров'я вихованців. Як правило, на етикетках вони вказані як "штучні смакові добавки (ароматизатори)", і для їх застосування не потрібно спеціальний дозвіл FDA. На даний момент не вивчено вплив цих речовин на здоров'я тварин. Але всі, хто турбується про своїх домашніх тварин, повинні всіляко уникати вживання промислових кормів (баночных, сухих, ласощів і інших), в яких містяться підсилювачі смаку та харчові ароматизатори. І, звичайно ж, не варто самим вживати в їжу продукти харчування з такими інгредієнтами.