Білкова їжа становить основу раціону собак, а м'ясо є головним джерелом протеїну. Саме тому до його вибору потрібно підходити з розумом. М'ясо повинно бути не жирним і якісним. Варто зазначити, що під словом «м'ясо» розуміється саме вирізка, а не копита, кістки, легені, кадики, вим'я і т. д. Собакам можна давати тільки пашину і серця. Весь зайвий жир потрібно зрізати і викинути.
Організм здорової тварини відмінно засвоює жири. Наприклад, м'ясо тюленя на 60% складається з жиру. На Алясці собаки їдять лише таке м'ясо і добре переносять важку роботу і холоду. Корм із великим вмістом жирів варто розбавляти добавками з інших поживних елементів у потрібних для повноцінного задоволення потреб організму частках.
Без термічної обробки можна давати тільки пісне і средньожирне м'ясо – птиця, кролі та інші домашні тварини. А ось м'ясо диких звірів і свинину краще піддавати тепловій обробці, інакше собака може заразитися глистами.
М'ясо має обов'язково пройти ветеринарний контроль та бути свіжим. Не допускається застосування так званого «м'яса для тварин», яке найчастіше є м'ясом вимушено забитих звірів. Найголовніше і важливе правило – всі продукти для харчування вашого улюбленця повинні бути свіжими і якісними.
На думку багатьох фахівців, найціннішою є саме м'язова тканина м'яса. Саме в ній багато цінних і важливих білків: міоглобін, глобулін, актин і міозин. Всі вони насичені важливими амінокислотами, які сприяють повноцінному розвитку собаки.
В сполучних тканинах м'яса міститься багато різних білків: еластин і колаген, але вони цінуються набагато менше. В цих частинах туші міститься мінімальна кількість білка.
Як правило, м'ясо дають у вигляді шматків різного розміру, залежно від породи собаки. Слід запам'ятати, що набагато краще засвоюються невеликі шматочки м'яса (1-3 см). Звичайно, для маленької тварини шматочки м'яса повинні бути представлені у вигляді строганины або дрібно нарізані. Не варто давати чотириногому другові фарш, оскільки він набагато гірше засвоюється. Деякі фахівці вважають, що рекомендований багатьма власниками та ветеринарами м'ясний бульйон не можна давати собаці, особливо якщо він зварений на кістках. Вживання даних бульйонів може призвести до серйозних порушень травлення. Потрібно не забувати і про різної цінності харчових білкових продуктів. Так, 1 кг сиру відповідає 1,5 кг м'яса, а 1 кг вирізки рівноцінний 1,5 кг субпродуктів. М'ясо курки практично нічим не поступається яловичині і індички, особливо якщо мова йде про домашній, а не імпортованої курці. Їх субпродукти теж можна давати, але дуже обережно і при цьому спостерігаючи за реакцією тварини з боку шкіри і травної системи. Не рекомендується давати тваринам курячу шкіру.
Основним м'ясом у раціоні здорової собаки повинна бути нежирна яловичина. Варто зазначити, що допускається використання продукції не першого сорту. Багато фахівців стверджують, що немає ніякої необхідності давати тварині високоякісну вирізку. Допускається вигодовування вихованцям нежирної баранини, кролятини, конини. Від свинини також слід утриматися.
Все м'ясо, курятина, так і яловичина дається в сирому вигляді. Немає необхідності спеціально обдавати окропом або проводити термічну обробку м'яса в домашніх умовах.
З того або іншого продукту можна заразиться цілим рядом захворювань. Але випадки, коли собаки заражаються паразитами від сирого неперевірену або промороженого м'яса незначні, тому не варто побоюватися годувати тварин такими продуктами. Крім того, концентрація в шлунковому соку собаки соляної кислоти настільки висока, що легко справляється з знезараженням риби і м'яса. Фахівці не рекомендують купувати м'ясо і субпродукти на ринку, де можна знайти заражену продукцію, яку не врятує ні термічна обробка, ні заморожування.
Що таке погана переносимість м'яса у собак?
Досить часто господарі собак нарікають, що їх вихованці страждають поганою переносимістю м'яса. Так, у кішок вона проявляється блюванням або діареєю, що ускладнює процес натурального годування, а в деяких випадках робить його взагалі неможливим. Це не означає, що м'ясо – погана їжа для собаки чи кота, а пов'язано з тим, що сире м'ясо вимагає максимальної працездатності шлунку тварини, адже саме в ньому відбувається основне перетравлення з'їденого. Виходить, що непереносимість м'яса в сирому вигляді вказує на захворювання. Це може бути анацидний та гіпоацидний гастрит, знижена кислотність і т. д. В такому випадку шлунок не справляється з тією їжею, яку він повинен перетравлювати. Сухий корм, не містить негативного м'яса (тільки досить великі пептиди, які є елементами білкової структури м'яса) і не вимагає травлення в шлунку зовсім. Можна сміливо сказати, що при сухому раціоні шлунок коту взагалі не потрібен. Все що потрібно кішці – з'їсти сухий корм і всмоктати всі наявні в ньому речовини при невеликому участю підшлункової залози і кишкового соку. Часто непереносимість м'яса неправильно інтерпретується господарями тварин не на користь натурального раціону. Тому багато власники відмовляються від натуральних продуктів на користь сухого корму. Рішення переходити на той чи інший корм потрібно тільки спільно з ветеринарами.
За допомогою м'яса можна ефективно впливати на апетит собаки. На вироблення шлункового соку впливає запах м'ясних бульйонів, оскільки вони виділяють з м'яса безазотисті і азотисті екстрактивні речовини. Якщо вам необхідно порушити апетит у вихованця, то невелика порція м'ясного бульйону допоможе вам це здійснити. Але не варто переборщувати. Якщо ваш чотириногий друг страждає алергією або ж у нього є проблеми зі шлунком, то м'ясний бульйон може з корисного продукту стати дуже небезпечним для тварини.
Якщо у собаки проблеми з нирками і печінкою, то не рекомендується додавати в її щоденний раціон м'ясо птахів та молодих тварин. В такому м'ясі міститься величезна кількість пуринів, під впливом яких організм тварини починає виділяти сечову кислоту.
Запам'ятайте! При всій важливості і корисності м'яса воно дуже довго перетравлюється, тому годувати собаку одним м'ясом тричі на день неправильно. Особливо якщо порції великі.
Корисно давати варене м'ясо, яке потрібно проварити близько трьох хвилин так, щоб його середина залишилася сира, а поверхню зовні трохи проварилася. В результаті всі поживні речовини залишаються активними, білки частково денатурують і краще засвоюються. Варто відзначити, що м'ясо курки, шлунок, печінку і серце, а також морську рибу потрібно варити повністю, а давати не більше 1-2 разів на тиждень.
Багато фахівців рекомендують годувати вихованців сирим м'ясом. Для годування здорових собак відмінно підходять такі сорти м'яса яловичина, телятина, конина, курка. Це нежирне м'ясо, яке легко засвоюється. При бажанні собакам можна давати пісну варену свинину.
Якщо ви вирішили годувати чотириногого друга сирим м'ясом, його варто ретельно промити і прибрати всі осколки кісток. Добре мийте ноги, голови, печінка, шлунки. Всі субпродукти варто давати вареними (виняток – печінка).
Зауважте, ноги, голови, шлунки - всі ці субпродукти добре засвоюються організмом собаки, але оскільки вони вимагають термічної обробки, їх поживна та енергетична цінність зменшується в 1,5 рази. Тому якщо ви годуєте вихованця такими продуктами, збільшуйте порцію в півтора рази.