Калорійність та енергетична цінність - це синоніми. Вони характеризують, скільки енергії отримає організм при повному засвоєнні продукту.
Величина вимірюється в кілоджоулях (кДж) та кілокалоріях (ккал), і показує скільки енергії міститься в 100 г харчового продукту.
Харчова цінність - це кількісний вміст поживних речовин - білків, жирова та вуглеводів у 100 г продукту.
Ставлення для перекладу кал у Дж: 1 кал - 4,2 Дж. Але це дуже маленькі величини, тому використовуються тисячі (приставка "к", читається, як "кіло"). Відповідно, 1 ккал = 4,2 кДж. Дорослому активній людині в день необхідно близько 2 - 2,5 тис. ккал, тобто 2-2,5 млн кал. або 10 млн Дж.
У жирах міститься приблизно 900 ккал/100 г, у білках - 380, у вуглеводах - 410. Цікаво, що в алкоголі міститься цілих 700 ккал/100 г.
Однак, це не означає, що вся зазначена енергія повністю засвоюється. Відсоток засвоюваності залежить від індивідуальних особливостей організму.