Жирні кислоти
Не вдаючись глибоко в хімію, жирні кислоти у кормах - це особливі з'єднання, які використовуються в приготуванні їжі та кормів. В житті - це всякі звичні нам олії і жири, а ще мило... Проте їх кількість видів жирних кислот дуже велике і їх властивості можуть детально розібратися тільки обрані. Ми ж спробуємо розібратися в головному.
Жирні кислоти бувають насичені, мононенасичені поліненасичені і. Загалом, будь-який жир, який ми вживаємо, в т. ч., рослинне масло або тварина, складається з цих трьох видів, але в різних пропорціях.
Насичені жири - погані жири. Вони підвищують рівень холестерину в крові. Вірніше, їх вживання - це одна з причин підвищеного рівня холестерину.
Мононенасичені жирні кислоти - це такі, які ми вживаємо в їжу в рідкому вигляді, наприклад рослинна олія. Це хороші жири, хоча деякі лікарі досі вважають їх більш шкідливими, ніж корисними. Більшість же світил медицини вважають, що мононенасичені жирні кислоти, все-таки, сприяють зниженню рівня холестерину.
Поліненасичені жирні кислоти - це хороші жири. Стосовно кормів, ми часто зустрічаємося з найбільш відомими їх представниками - Омега-3 і Омега-6 жирними кислотами. Поганий той корм, в складі якого вони не згадані. Якщо коротко, то Омега-6 знижують холестерин, а Омега-3 знижують кров'яний тиск. І це добре. Однак, варто зауважити, що ці корисні жирні кислоти швидко псуються, утворюючи шкідливі сполуки. Тому, умови їх зберігання повинні неухильно дотримуватися.