Вітамін Е - це група хімічних сполук - токоферолів і токотрієноли. В організмі виконують роль імуномодулятора та антиоксиданту. Крім того, ссавці не здатні розмножуватися, при дефіциті вітаміну Е.
Вітамін Е захищає клітинні мембрани від окислення - це і є дія антиоксиданту. Надмірне окислення мембрани означає її руйнування. Вітамін Е зменшує шанси виникнення раку, знижує рівень холестерину, зменшуючи активність речовин, які його синтезують.
Гіповітаміноз (недолік) вітаміну Е в організмі призводить до зниження імунітету, м'язової дистрофії, ослаблення репродуктивної функції, а в запущених випадках - до відмирання клітин печінки і розм'якшенню мозкових тканин.
Гіпервітаміноз (надлишок) вітаміну Е, аж до 20-кратного перевищення добової норми в короткий період часу, зазвичай, не призводить до негативних наслідків, оскільки надлишок ефективно переробляється печінкою. Тривалий гіповітаміноз призводить до підвищення кров'яного тиску, інтоксикації, сепсису, ниркової недостатності, крововиливів у сітківку очей в мозок.
В останньому десятилітті вітамін Е став активно популяризоваться в якості потужного антиоксиданту, однак слід з обережністю вживати підвищені дози вітаміну.