Поліфосфати - це добре, якщо не занадто багато. Використовуються в харчовій промисловості, як харчова добавка, що позначається як емульгатор E452. З т. з. хімії, назва натякає, що це полімери фосфорної кислоти.
Роль поліфосфатів, як харчової добавки, полягає в уповільненні хімічних реакцій в продуктах. Консервант, в загальному.
В організмі ж роль поліфосфатів кілька більш важлива. По-перше, поліфосфати покращують згортання крові. По-друге, вони регулюють рівень катіонів в клітинах, а це: активація ферментів, осмотичний тиск всередині клітини, синтез усіляких потрібних молекул і навіть скорочення м'язових клітин. Загалом, речовина незамінний і життєво необхідне.
В описі багатьох кормів, поліфосфати згадуються в ролі речовини, що активно бореться з зубним нальотом. (Наприклад, корми Роял Канін) Якщо ви володієте деяким скептицизмом з цього приводу, то зверніть увагу на склад зубних паст. Ви знайдете там поліфосфат натрію, з великою часткою ймовірності. Справа в тому, що молекули поліфосфатів, в силу хімічних властивостей, здатні прикріплятися до поверхні зубної емалі, не даючи можливості прикріпитися іншим молекулам захисної плівки зуба (пелікули). У цій пелікулі і розмножуються шкідливі бактерії, що виділяють руйнівні для емалі речовини. А поліфосфат захищає емаль до 12 годин. Ось так-то.